tiistai 2. helmikuuta 2016

Postia odotellessa

Edellinen postaukseni lähti liikkeelle postin palveluista, tai paremminkin niiden loppumisesta Sevettijärvellä. Pidän tärkeänä että syrjäseutujen asukkailla on mahdollisuus tavoittaa tarvitsemansa palvelut kohtuudella. Posti on tärkeä "elämänlanka" ulkopuoliseen maailmaan etenkin talvikaudella ja rospuuttoina, kun keli- ja liikenneolosuhteet ovat huonot! 

Kun nyt itsekin asun Viron takarajoilla, pystyn hyvin samaistumaan pohjoisen ihmisten tilanteeseen. Puhun kokemuksesta.  8 vuotta asumista Angelissa,  65 km lähimmästä kaupasta, postista, pankista, neuvolasta, hammashoidosta... 100 km lähimmästä terveyskeskuksesta, kunnanvirastosta... liki 400 km Lapin Keskussairaalaan, jossa sielläkin jouduttiin sairaan lapsen kanssa kulkemaan milloin milläkin kiireellä...

Suomalaisen Postin toimista, palvelujen tasosta ja luotettavuudesta on kuulunut viime aikoina paljon negatiivista kommentointia ja kritiikkiä. "Ennen", eli viimeiset vuosikymmenet postin kulkuun saattoi luottaa, lähetykset katosivat aniharvoin ja toimitusaika oli nopea. Nyt on uutisista saanut lukea, miten esim joulun aikaan Rovaniemellä metsästä on löytynyt iso määrä joulukortteja, auki revittyinä, ilmeisesti siinä toivossa, että niistä löytyisi rahaa. 

 Eipä silti, ei tilanne täällä Viron takamailla ainakaan parempi ole. Suomesta lähtevät lähetykset tulevat päivässä tai parissa yleensä Viron puolelle, mutta matka Tallinnasta tänne voi kestää... ja kestää! Ystäväni Susu julkaisi hauskan (väritys)kirjan "Hedda ja Zen", jonka tilasin itselleni. Kirja postitettiin tavallisena kirjeenä 5.1. Turusta. Samaan aikaan lähti lähetyksiä muuallekin EU-maihin, joissa kirjat ymmärtääkseni olivat perillä 3 - 5 pvän kuluttua. Kun kirjettä ei alkanut kuulua, kävin paikallisesta postitoimistossa sitä kyselemässä ja seuraavana arkipäivänä lähetys olikin noudettavissa postista. Kesti 13 pvää saada se. 

Esitin Omnivalle, Eestin postille, kauniisti kysymyksen, onko tavallista ja asiaankuuluvaa, että postin kulku kestää liki kaksi viikkoa perille! Vastaus oli lyhyt; kirjaamattomien lähetysten kulkua ei voi seurata, eikä myöskään ole mitään määräaikaa, milloin lähetykset ovat perillä. Ovat sitten kuin ovat!

Näin siis täällä!2 kommenttia:

 1. Näin siis siellä!

  Ja täällä. Pari viikkoa sitten tuli joulukortti, joka oli lähetetty postileiman mukaan 15.12. niinkin kaukaa kuin Turusta...kuukausi siis meni matkaan.

  Vaan onneksi Hedda pääsi luoksesi pitkän taipaleen kuljettuaan!

  VastaaPoista
 2. No näin ja sitten alkoi arveluttaa ja muokkasin pois sen kohdan sisällön tsekkauksesta! Aika pitkä ollut taival Turusta Hesaankin, heh! Mitä tuostakin pitäisi ajatella? Ettei mihinkään enää voi luottaa... postiinkaan? Oivoi!
  Mutta Hedda oli kiva ja piristävän ärheä! Värittelen kunhan löydän kynänterottimeni! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Never say never again...

  Tuli mieleen tuo James Bond-leffan nimi "Never say never again" ("Älä kieltäydy kahdesti" on mielestäni huono suomenno...