tiistai 3. marraskuuta 2015

Tervetuloa pihansiivoustalkoisiin!




Tällaisena päivänä ei sovi istuksia hämärissä huoneissa, nysvätä sisällä. Voi olla että kyseessä on poikkeuksellisen aurinkoinen ja lämmin päivä, jollaisia ei enää tämän vuosipuoliskon aikana koeta. Ollaanhan sentään jo marraskuun puolella ja täällä Viron perukoillakin on jo ehditty kokea lähes -10 asteen yöpakkasia. Niinpä nyt täytyy nauttia! Tai sitten tehdä pihatöitä! 
Tai molempia!!!

 

Pihapiirissäni on kiitettävästi laajuutta. Talon takana kasvaa useita omena- ja päärynäpuita, jotka ovat varistaneet osan lehdistä jo pari viikkoa sitten. Lisäksi naapureiden puolella kasvaa suuria vaahteroita ja tammi, joiden lehtiä pohjatuuli lennätteli tännekin. Portin pielessä kasvaa suuri koivu, ja koska täällä on tapana huolehtia oman tontin mittaisella pätkällä myös tienvierusalueiden siisteydestä, riittää haravaoimista. Talkoilla saa vaikka joka päivä.

 

Lämmin sää ja ahkera haravointi nostattivat nopeasti hien pintaan. Kottikärryllinen toisensa perään sai kyytiä kompostille, joka täyttyi nopeasti, joten kasasin loput lehdet kompostinkehikon viereen. Mihin sitten kaikki loput saa mahtumaan, en ole vielä varma. Olen vakoillut sen verran naapureitani, että olen todennut aika monen kuljettavan lehdet rantametsään, jossa ne maatuvat omia aikojaan. Toiset tekevät pihalle nuotion ja polttavat kuivat lehdet. Hyvä konsti sekin. Tosin tänään tuo tapa vähän harmitti, sillä myöhemmin illalla näin savujen nousevan pensasaidan takaa pihan päädystä. Olin nimittäin saanut juuri pestyä  ja ripustettua narulle kuivumaan ison lakanapyykin, joka tuoksahtaa nyt savulle.  

  

Nämä pihatalkoot ovat yhden ihmisen ja koiran yhteiset. Nappis toimi äänekkäänä työnjohtajana, etenkin kun katosin talon taakse kottikärryineni. Mutta kun homma oli valmis, oli mukava istua hetki auringossa, juoda mehua ja huilata. Nappis nautti lämmöstä ja pyydysteli auringossa pörrääviä hyttysiä ja kärpäsiä. Haravoinnin kiertoliike ei ole erityisen mieluinen selälleni ja lonkatkin tuntuivat välillä melko kipeiltä, mutta nyt on sauna lämpimänä ja eiköhän kaikki krempat taas katoa kunnon löylyjen myötä pois. 


 

PS! Olisipa mukava tietää, mikä tämä ruusulajike on. Se on kukkinut loppusyksystä herkeämättä ja vaikka tosiaankin yöpakkaset ovat olleet jo aika napakoita ja usein aamuisin ruusun kukat ovat olleet paksun kuuran peitossa, löysin sen taas mitä kauneimpana, avaamassa uusia nupuja.  Aivan kuin ei olisi kylmästä tietääkseenkään. 








7 kommenttia:

 1. Hyvä äiti, oot superreipas! Ja Luca kans :)

  VastaaPoista
 2. Eikös vain ollakin! On kyllä jo oltavakin, sillä talvi voi tulla koska hyvänsä ja pihatyöt sekä puiden siirto liiteriin on saatava tehtyä alta pois! Sinänsä ihan kivaa puuhaa, kun vaan kroppa kestää ja toisaalta, kroppa toivottavasti kuntoutuu näiden töiden kautta!

  VastaaPoista
 3. Pihamiljöösi näyttää kivalta ja pihamaalla puuhailu on ihan parasta. Minulla ei ole haravoimista, sen sijaan kuntoilen puusavotassa.
  Varmuudella en ruusuasi tunnista. Punaisia ruusuja on niin paljon, mutta veikkaisin Europeanaksi.

  VastaaPoista
 4. Miljöö on tosiaankin mukava, Aimarii ja siinä riittää puuhasteltavaa jo kokonsakin puolesta. Mutta aina kun vain mahdollista, menen ulos puuhaamaan ja koirulikin saa silloin laukkoa vapaana pihapiirissä. Ruusu voisi tosiaankin olla jokin Europeanan muunnos. Kukat ovat yksinkertaiset ja hyvin tumman verenpunaiset. Mietin nimittäin, että tuo lajike, ollen noinkin pakkasenkestävä, voisi menestyä pohjoisessa. Jos ei sitten Lapin talven pituus ja hankien paksuus sitä haittaa... :)

  VastaaPoista
 5. Koeralla on uimarengas :) Hassua. Tykkääkö se siitä?

  VastaaPoista
 6. Koera ei tykkää kaulurista niin yhtään Isopeikko! Se estää sitä maastoutumasta sängyn alle kun pitäisi mennä tassupyykille, jota se myös inhoaa...

  VastaaPoista
 7. Mä myös luulin uimarenkaaksi =) Nappikselle halaus ja sulle myös!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Never say never again...

  Tuli mieleen tuo James Bond-leffan nimi "Never say never again" ("Älä kieltäydy kahdesti" on mielestäni huono suomenno...