maanantai 29. maaliskuuta 2021

Kello, kuu ja kasvimaa

 
Kellon siirto kesäaikaan sotki taas kerran sisäisen kelloni ja lisäpontta sotkuun toi öisellä taivaalla himmaillut täysikuu. Miten se taas viipyilikin makkarin ikkunan takana? Vaikka oikeasti rakastankin kuuta ja kuutamoöitä, olisin jossain vaiheessa yötä ollut valmis ulvomaan poissa pysytelleen unen perään. Nukahdin joskus aamuyöllä ja aamu oli pitkällä kun viimein heräsin. Siinä meni suuret toimintasuunnitelmat tälle aamupäivälle, eikä olokaan ole ihan energisin. Tai sitten vain selittelen itselleni hyvää syytä olla tänäänkään tekemättä mitään.

Kevät kohisee ikkunan takana. Välillä paistaa aurinko jo lämmittäen, välillä räiskii räntää niin, ettei eteensä näe. Lumi sulaa silmissä ja jokunen joutsenkin on bongattu taivaalta, varmaankin matkalla vanhoille pesimäpaikoille. 

Kunhan jaksaa vielä kuukauden odotella, pääsee tonkimaan kasvimaapalstalle, tai oikeammin kahdelle, 
Sain helmikuussa puhelun Kouvolan kaupungilta ja tarjouksen ympärivuotisesta kasvimaapalstasta, melkein vastapäätä nykyistä kesäpalstaani. Otin tietenkin ilolla palstan vastaan ja päätin samalla pitää vanhan palstani, johon kylvän aiempien vuosien tapaan juurekset ja muut yksivuotiset. 

Talvipalstalle suunnittelen laittavani pikkuhiljaa monivuotisia kasveja ja ehkä pienen kasvihuoneenkin. 
Tutkailen innolla netistä ja facebookin puutarharyhmistä kasvatusvinkkejä ja yritän samalla pitää jalat maassa suunnitelmissani. Olen edelleenkin täysin noviisi, tietämätön ja osaamaton monissa palstaviljelyyn liittyvissä asioissa, mutta yritän ja haluan oppia, jotta viljely olisi järkevää ja tuottaisi mahdollisimman paljon omavaraisuutta. Tiukkapipoviljelijäksi en kuitenkaan suostu ja minulla onkin ikiomia "Puutarhaunelmia", joilla täyttää kauneudenkaipuuni. 

Sain viikonloppuna alulle muutamia asioita, kuten kasvilamppujen virittelyn ja tilan järjestämisen huonekasveille ja kylvöille kasvimaan tarpeisiin. Näissä tiloissa en kuvittelekaan esikasvattavani mitään vaativampaa, mutta ihan kokeeksi idätin mm. myskikurpitsaa ja laitan joitain kesäkukkia kasvamaan.  Katsotaan, mitä niistä tulee. 

Toin viikko sitten tyttären kellarissa talvehtineet pelargonini kotiin ja jännillä odotan ja toivon, että jaksavat lähteä kasvamaan. Kotiparvekkeellani, sillä ranskalaisella, kukkivat kesällä jo perinteisesti pelakat ja krassit, jotla molemmat kuuluvat kukkien suosikkilistani aivan kärkeen. 

Osa huonekasveista odottaa vielä mullanvaihtoa kylppärin lattialla. Aika hassua, miten sitä ajattelee, että eihän minulla montaa kukkaa ole, mutta kun on aika vaihtaa niiden mullat, huomaakin operaation olevan vaativan, aikaa vievän ja sotkuisen. Niinpä!

On siis alettava jollekkin!
PS. Kun avasin blogin, huomasin bloggerin vinkkaavan, että olisi aika vaihtaa blogin ulkoasua. No, tuumasta tekoihin. Valitsin taustalle lentämiseen liittyvän kuvan, koska edelleenkin ajattelen elämän voivan lennättää ihmistä uusiin maisemiin ja seikkailuihin. Ja jos ei, niin voi ainakin  muistella aiempia reissuja, koska niitäkin on ihan kiitettävästi elämässä ollut.
Vaan nyt ei vielä istuta kiikkustuoliin niitä muistelemaan!

6 kommenttia:

 1. Kaksi palstaa kohta sinulla, vau! Mukavia kesäpäiviä tulossa!

  VastaaPoista
 2. Heh, kovaa kuntoilua ainakin! Sitähän mie toivon, hyötyliikuntaa! 😁

  VastaaPoista
 3. Olet ainakin kesäduunin järjestänyt itsellesi ja riippuu kesästä miten ahkerana se sinut pitää.
  Hyvää pääsiäistä.

  VastaaPoista
 4. Sano jo muuta, Aimarii! Saa nähdä, miten kunto kestää. Toisaalta, nyt voi kökkiä kasvimaalla juuri niin paljon kuin jaksaa, kun ei tarvitse miettiä töihin menoa.
  Iloista Pääsiäistä myös sinulle!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa keväistä tunnelmaa siulla täällä jo. :)

  Meidän parveke on liian tuulinen kasvattaa mitään... Harmi. Mutta toiveena on päästä mökille ja siellä alkaa tehdä tyhjästä pihasta puutarhaa...
  Kertaalleen sellaisen tehneenä sormeni kaipaavat päästä puuhailemaan...

  💛💛💛💛

  VastaaPoista
 6. On se vaan kummallinen vietti tuo maan tonkiminen! Ja kevät sitä oikein kasvattaa! Päivät miettii ja suunnittelee, nyt on jopa laitettu siemeniä multaan toivossa, että niistä jotain kasvaisi! Ymmärrän kaipauksesi, pitää vain jaksaa vielä hetki odotella, mutta varmasti kärsivällisyys palkitaan! <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Never say never again...

  Tuli mieleen tuo James Bond-leffan nimi "Never say never again" ("Älä kieltäydy kahdesti" on mielestäni huono suomenno...